Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor s Pavlem Hasenkopfem o kauze Evy Michalákové

V boji proti Barneverenetu je těžké v Norsku sehnat právníka, bojí se totiž, že přijdou o licenci. Jakou roli sehrávají v případu Evy Michalákové právníci a byla jejich volba správná? Na otázky ohledně kauzy Michalákových odpovídal Pavel Hasenkopf, donedávna jeden z právních zástupců v této kauze, nyní člen petičního výboru na podporu Evy, Denise a Davida Michalákových.  

 

Zdeněk Kapitán z UMPOD se nechal slyšet, že Evě Michalákové už kdysi nabízel pomoc a ona ji nevyužila - jaká to byla pomoc?

Nabídka bezplatné právní pomoci v zahraničí.    

 

 

 

Eva Michaláková s petičním výborem v Praze 9.2.2015 Foto: archív Pavla Pešana

 

Proč jeho pomoc nevyužila?

Protože po vyplnění asi tuctu dotazníků by se ukázalo, že Pavelkovi nejsou žádné sociální případy a na bezplatnou pomoc proto nemají nárok.

Jak dlouho UMPOD o případu Evy Michalákové ví?

Od roku 2011. Ví o tom od rodiny, norské úřady Českou republiku nikdy oficiálně neinformovaly, čímž mimochodem porušily čl. 37 Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích.

Dora Boková, česká právní zástupkyně Evy Michalákové umí norsky, na co tedy ještě další právnička v Norsku?

Stejně jako v ČR může vykonávat činnost advokáta pouze osoba zapsaná v seznamu advokátů České advokátní komory, tak i v Norsku může činnost advokáta vykonávat pouze osoba zapsané v seznamu norské advokátní komory.

A jste s pokojeni se spoluprací norské právničky?

Očekáváme, že co nejrychleji doplní již podanou žalobu tak, aby Krajská komise Barnevernu neposuzovala pouze možnost vrácení dětí paní Evě Michalákové, ale subsidiárně musela posoudit i možnost předání dětí do výchovy Zuzany a Petra Sovkových, sestry a švagra paní Michalákové. Je to záležitost, kterou mi neustále kladli na srdce na MZV a já ji neustále kladu na srdce norské advokátce. Očekáváme rovněž, že bude s ambasádou úzce spolupracovat. Norská advokátka připravuje i žádost, aby právo stýkat se s Denisem a Davidem v Norsku měl i pan Pavelka a paní Pavelková, tj. dědeček s babičkou.

Eva skutečně v Norsku smí pracovat ve školce?

Co tam konkrétně dělá a pracuje tam stále? Stará se o děti. Vedení školky je s ní velmi spokojeno.

Kdo napsal žalobu do Štrasburku?

Dora Boková.

Objevují se názory, že byla špatně napsaná, dokonce že tam vůbec nebylo zmíněno porušení práva na rodinný život, ale že celá stála jen na porušení práva na spravedlivý proces?

Není to pravda, k obsahu stížnosti nemám žádné výhrady. Kdo tvrdí, že tam nebylo zmíněno porušení práva na rodinný život, buď tu stížnost nikdy nečetl a snaží se působit chytře, nebo zcela záměrně šíří dezinformace. Mimochodem, nevzpomínám si, že bychom text stížnosti někdy byli zveřejnili.

Proč neprošla víte konkrétně ?

Nevíme. V rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva se pouze píše: "In the light of all the material in its possesion and in so far as the matters complained of are within its competence, the Court found that that they did not disclose any appearance of a violation of the rights and freedoms set out in the Convention or its Protocols."

Bu´d to tam vůbec nečetli a vyřídili to na základě dobrozdání nějakého subalterního úředníka Soudu, který si řekl "nemůžeme pomoci všem" (Soud je dlouhodobě extrémně přetížen) nebo jim bezdůvodné rozdělení sourozenců, kteří na sebe byli silně citově vázáni, do dvou různých rodin a jejich odebrání rodičům na základě pouhých domněnek přijde v pořádku - to by ale bylo v rozporu s veškerou dosavadní judikaturou Soudu v této oblasti.

Za tuto větu pochválen jistě nebudu, ale myslím si, že kdyby ta stížnost byla podána nyní, kdy je případ relativně silně medializován, bylo by rozhodnutí Soudu diametrálně jiné.

Jak přišla Eva Michaláková k Doře Bokové? Doru Bokovou jsem vybral já na základě dvou na sobě nezávislých a pro mne silných doporučení a po osobním seznámení se s ní jsem ji doporučil Evě.

Máte už informaci, kdy konkrétně proběhne únorový soud v Norsku?

Ne.

Dle vyjádření prezidenta Miloše Zemana, je tento nadcházející soud, to poslední co požadoval, před tím než sám "zasáhne"?

To nevím. Jak jsem již vysvětloval, žádat o svěření dítěte zpět rodičům lze v Norsku podávat opakovaně a tento "opravný prostředek" nemůže být vyčerpán nikdy. MZV mi na dotaz, kdy bude česká exekutiva považovat opravné prostředky v Norsku za vyčerpané, dosud neodpověděla.

Pokud se prezident do případu skutečně vloží, jaký postup by jste od něj očekával, co by bylo podle vás nejúčinnější?

To by bylo čistě rozhodnutí pana prezidenta a nemyslím si, že by byl rád, kdybych se k tomu zrovna já jakýmkoli způsobem vyjadřovat do médií. Jsem si jist, že se rozhodne zcela autonomně a jeho zájmu o případ si velmi vážím.

Proč jste byl odvolán z případu Evy Michalákové co bylo důvodem rozvázání vašeho pracovního vztahu vztahu s paní Mgr. Spoustovou?

Ivana Spoustová mi více než rok poskytovala zázemí a umožňovala mi nezbytnou právní praxi a já jsem jí za to vděčný. Ať už důvodem bylo cokoli, budu to řešit výhradně s ní a nikoli přes média, a doufám, že i nadále, i přes mé rozhodnutí odejít, zůstaneme přáteli.

Skutečně Eva Michaláková odvolala plnou moc Mgr. Ivaně Spoustové?

Podle mých informací ano. V tuto chvíli nevím, zda odvolání již bylo doručeno.

Kdo ji bude tedy nadále zastupovat? V tuto chvíli ji stále zastupuje Dora Boková. Dora ji zastupuje někdy od podzimu roku 2013, dělá to dobře i přesto, že je nyní sama na mateřské dovolené, a předpokládám, že bude Evu zastupovat i nadále. Po tu dobu, kdy jsem Evu zastupoval já, jsme byli takřka denně v kontaktu a navzájem jsme konzultovali své kroky, nikdy jsme ani jeden nic nepodnikli bez souhlasu druhého a vždy to fungovalo.

Existuje nějaká možnost, abyste dál zastupoval paní Michalákovou i Vy?

Už jednou, v květnu 2013, jsem měl možnost z kauzy vycouvat a získat tak pro sebe spoustu volného času. Neudělal jsem to a neudělám to ani podruhé. Jinak bez komentáře.

Co teď považujete za klíčové, čím by se mohlo posunout konečné vyřešení kauzy?

Za klíčové teď všichni považujeme, ve shodě s MZV, předsedou vlády a prezidentem republiky, aby norská advokátka převzala zastoupení i Zuzany a Petra Sovkových (teta a strýc Denise a Davida) a rozšířila Evinu novou žalobu i o subsidiární požadavek, aby Denise a Davida, pokud soud shledá, že je nemůže svěřit zpět paní Michalákové, svěřil do péče "užší rodiny v České republice", konkrétně právě Sovkovým. Pouze na okraj podotýkám, že stejná žaloba měla být podána již v roce 2011, se souhlasem Evy, nicméně tehdejší norská Evy advokátka to odmítla s tím, že z procesních důvodů není možné, aby Eva žalovala současně se Zuzanou, že by vlastně stály proti sobě. Přesto se tenkrát pan Pavelka osobně dostavil k norskému soudu a pokusil se takový návrh soudu předat. Soudce jej však odmítl s tím, že takový návrh lze podat pouze diplomatickou cestou.

Autor: Jordanka Jirásková | úterý 10.2.2015 8:14 | karma článku: 27,93 | přečteno: 2076x
  • Další články autora

Jordanka Jirásková

Elon Musk chce svobodu slova na twitteru, levicoví aktivisté ho proto vzteky opouštějí

Elon Musk chce svobodu slova na sociálních sítích, proč to tak vadí? Proč má někdo strach z jiného názoru?

27.4.2022 v 16:59 | Karma: 31,65 | Přečteno: 980x | Diskuse| Společnost

Jordanka Jirásková

Senzace chtivá média nechávají vyhrávat lež a nenávist nad pravdou a Českou republikou

Bude Policie pátrat i po extrémistech, kteří podněcují k násilí, vůči lidem, kteří chtějí znát pravdu, nebo žlutomodrá vlaječka omlouvá všechno?

11.4.2022 v 10:25 | Karma: 38,68 | Přečteno: 3099x | Diskuse| Společnost

Jordanka Jirásková

Ve světě se odehrává revoluce a média mlčí

Konečně se objevila nová sociální síť, která je schopna konkurovat Facebooku a Twitteru, a tak ji světové korporace s neziskovkami v zádech, ke dnešku kompletně vyply!

11.1.2021 v 16:55 | Karma: 42,74 | Přečteno: 3229x | Diskuse| Společnost

Jordanka Jirásková

Redaktorům České televize hrozí, že budou muset začít říkat pravdu

Snad nikdy nebylo v ČT takové dusno, jako teď, kdy začala konečně úřadovat rada České televize a dělat svoji práci.

26.11.2020 v 11:29 | Karma: 46,63 | Přečteno: 5652x | Diskuse| Média

Jordanka Jirásková

Matka je žena, otec je muž, děti se nerodí konečníkem

Také se podivujete, nad záhadným krokem maďarské vlády, dát do ústavy dodatek o tom, kdo může počít dítě? Ona totiž nemalá část populace zpochybňuje, že je to muž a žena.

12.11.2020 v 14:11 | Karma: 44,72 | Přečteno: 3816x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4632x
Fanatička do cestování, jídla, piva a všeho krásného na světě, se silným smyslem pro svobodu a skutečnou demokracii.

Seznam rubrik